Nu cred ca era greu de anticipat ca, la alegerile locale, principalul castigator va fi USL. Fara doar si poate, sondajele de opinie acreditau USL ca fiind formatiunea cu sansele cele mai mari pentru a obtine majoritatea voturilor. Ce surprinde, insa, este amploarea acestei victorii, nesperata chiar de USL. Cineva spunea ca nu USL a castigat alegerile, ci PDL le-a pierdut. Eronat. PDL era creditat cu sanse slabe sa atinga procente ce sa depaseasca 20 la suta din voturile electoratului, asa ca nici nu se punea problema vreunei surprize la vot. Singura intrebare ce se impunea inainte de vot a fost cea legata de scorul pe care urma sa-l inregistreze USL. Iar ceea ce s-a inregistrat dupa numaratoarea voturilor se poate numi, in multe dintre cazuri, macel politic.
Peste toata aceasta mare rosie ce coloreaza majoritatea judetelor de pe harta tarii domneste un anumit sentiment de neliniste. Pentru o tara cu aspiratii democratice, prea multa culoare de aceeasi nuanta s-ar putea sa faca mai mult rau decat bine. Sigur, nimeni nu contesta votul poporului, insa privind astazi harta politica a Romaniei, nu pot sa nu ma gandesc la ceea ce simt cetatenii Coreei de Nord, Chinei sau a nu stiu ce trib de pe continentul african, acolo unde democratia si, implicit, echilibrul politic este un vis utopic.
Umilinta inregistrata de PDL este cu atat mai mare cu cat portocaliii visau cu ochii deschisi la cele 25 de procente promise de sondajele de opinie. Pana la urma, la vremea scadentei, alegatorul a ales sa-i taxeze pe cei care i-au bagat mana in buzunare. De fapt, acesta este principalul motiv pentru care, astazi, majoritatea pedelistilor privesc cu tristete cand spre varful pantofilor, cand spre Cotroceni. Cu frustrare si ura. Taierea salariilor si reducerea numarului personalului bugetar, pentru unii a fost o masura salutara, iar pentru altii sinucigasa din punct de vedere politic. Asta se intampla cand bagi mana in buzunarul si asa destul de subtire al romanului.
In Salaj, putini erau cei care credeau ca USL poate fi detronat. Intr-un judet in care PSD castigase deja alegeri dupa alegeri, era greu de crezut ca, tocmai acum, cineva va modifica datele ecuatiei. Ceea ce s-a si intamplat. Tiberiu Marc a obtinut un scor electoral ce-i da dreptul sa priveasca de sus (la figurat) catre ceilalti competitori. In timp ce USL a castigat in Salaj 31 de unitati administrativ-teritoriale, la care se adauga doua comune in care primarii independenti au fost sustinuti de aceeasi formatiune, UDMR are in portofoliu 14 primarii, PDL – 12, iar PP-DD – 2. Asa ca si judetul nostru intra in trendul national. Doar ca, raportat la dezastrul inregistrat de PDL in alte judete, democrat-liberalii salajeni inca mai respira. Cei sapte consilieri judeteni, comuna Maeriste si orasul Simleu Silvaniei raman plamanii care mai pompeaza inca oxigen pentru a mai tine in viata suflarea pedelista din judet. Astfel ca existenta democrat-liberalilor salajeni este sustinuta pana la alegerile din toamna, cand parlamentarele vor arata ora exacta. Pana atunci se mai pot intampla multe, ca de exemplu erori in actul de guvernare, fisuri in USL, aparitia unei noi formatiuni politice de coagulare a fortelor de dreapta… Ceea ce este important, pana la urma, este votul de duminica al romanilor. Un vot politic cat o lovitura de baros in fruntea PDL si-a lui Traian Basescu.
Despre PP-DD, prefer sa cred ca-i o gluma proasta. Si-atat.